stralis
trker
 
teh
gal
< Stralis - NOVO
< Trakker - NOVO
 
 

Heavy range
........................................................................................................................................
STRALIS-HEAVY ON ROAD
Modeli
Iveco je spreman za euro 4/5
Kabine
Motor
Pogonske grupe
Šasija/oslanjanje
Kočioni sistem
TRAKKER-HEAVY OFF ROAD
Gamma
Kabina
Iveco je spreman za euro 4/5
Motori
Pogonska linija
Šasija/oslanjanje
 
Modeli
 
STRALIS - HEAVY ON ROAD
Modeli Stralis teških komercijalnih vozila omogućavaju razne vrste teškog transporta:
 • Za dugu vožnju na domaćim i međunarodnim putevima: model Active Space
 • Za srednje i duge destinacije na domaćim i međunarodnim putevima: modeli Active Space ili, kada postoji potreba za prevozom kabastih stvari, modeli 360-450 KS Active Time
 • Za kratke i srednje destinacije na gradskim ili međugradskim relacijama: modeli Active Day i Active Time (310-450 KS) uz mogućnost izbora kabine kako bi se vozaču obezbjedila što bolja i udobnija vožnja.
ACTIVE SPACE
Active Space je dizajniran za duge relacije na domaćim i međunarodnim putevima i koje podrazumevaju ostanak u kabini u noćnim satima, odnosno prenoćište. Postoje verzije tegljača i šasija sa 2 ili 3 osovine i u zavisnosti od vrste puta i operacija koje je potrebno sprovesti, trebalo bi se odlučiti za motore Cursor 10 ili Cursor 13 sa snagama od 410 do 560 KS.

Stralis Active Space posjeduje inovativni i pravi italijanski stil i kao takav je u svijetu poznat po svojoj eleganciji. Bočni deflektori daju ovim kamionima još prepoznatljiviji

izgled, a u isto vreme upravo zahvalajujući njima će vrata ostati čista. Ova vozila karakterišu još i prepoznatljivi izgled odbojnika, kao i raznovrsna paleta boja.

Prednji odbojnici liče na odbojnike automobila i na sebi imaju svijetla što doprinosi sportskom izgledu ovih vozila, dok aerodinamičnost krova kabine utiče na maksimalnu iskorišćenost, kao i na povećanje udobnosti prednjeg dijela.

ACTIVE TIME

 
Stralis Active Time je namjenjen dugim i srednjim destinacijama za nacionalnu i međunarodnu vožnju. Postoje šasije i verzije tegljača i to kao dva modela poslednje generacije – kabine širine od 2.300 mm: dugačka kabina sa niskim krovom i po želji, dugačka kabina sa srednjim krovom. Ovo praktično i ergonomski dizajnirano vozilo odgovara mnogobrojnim, najrazličitijim potrebama vozača.

Na svim modelima, kao standardna oprema postoje odbojnici u boji vozila, odnosno mogu biti i čelični ukoliko se za time ukaže potreba. Za potrebe dužih destinacija moguće je ugraditi i specijalne aerodinamične dodatke koji utiču na poboljašno savlađivanje otpora.

Raznovrsnosti ovih modela doprinosi to što je moguće birati između motora Cursor 8 i Cursor 10, sa snagama od 310 do 450 KS, veliki broj modela sa dve ili tri osovine, različiti međuosovinski razmaci, mnogobrojne prednosti različitih šasija.
ACTIVE DAY  
Stralis Active Day je višefunkcionalno vozilo kada je u pitanju gradska ili međugradska vožnja koja ne zahtjeva ostanak vozača u vozilu tokom noći. Novodizajnirani Active Day postoji u verziji tegljača i šasija, a na obe verzije se nalazi kabina širine 2.300 mm kao na Active Time-u.

Ergonomske ručice i stepenici su podešeni tako da omogućavaju bezbjedan i lak ulazak u vozilo što je veoma bitno za početak rada. Moguće je birati između motora Cursor 8 i Cursor 10 gde oba modela imaju izvanredne mogućnosti uz minimalnu potrošnju goriva i poštovanje ekoloških normi za emisiju izduvnih gasova - predstavljaju idealno rešenje za rad u gradskim i međugradskim uslovima.

povratak na vrh
IVECO JE SPREMAN ZA EURO 4 / EURO 5
Iveco se odlučio za SCR tehnologiju (Selective Catalytic Reduction, selektivna katalitična redukcija), što ova vozila dovodi u red vozila koja zadovoljavaju standarde Euro 4 i Euro 5 kada je u pitanju ispuštanje izduvnih gasova. Novi evropski zakoni određuju granice do kojih je moguće ispuštanje oksida azota i nekih drugih gasova i upravo je to bio razlog što je Iveco uveo aditiv AdBlue koji hemijski reaguje sa izduvnim gasovima i omogućava da oni budu manje štetni za okolinu.
Ovakvo tehničko riješenje omogućava kompaniji Iveco i njenim korisnicima da dostignu dva osnovna cilja:
 • da čuvaju okolinu
 • i da povećaju produktivnost.
PRODUKTIVNOST  
SCR predstavlja najbolje rešenje kada su u pitanju osetljivi zahtjevi vezani za očuvanje okoline, a da pritom ne dođe do narušavanja produktivnosti koju poseduje Eurocargo, s obzirom da su niski operativni i troškovi održavanja osnovni faktori za očuvanje konkurentnosti ovih modela.

Prema tome, izbor nekog od Iveco-vih vozila sa SCR-om donijeće korist i na duže i na kraće staze. Svakodnevnim poboljšanjima Iveco motori svakog dana troše sve manje

goriva. Pored toga, bitno je napomenuti da ta umanjena potrošnja ne utiče na to da im je potrebno frekventnije servisiranje, niti dolazi do ugrožavanja pouzdanosti ovih motora.

Kao rezultat svega, dolazi do toga da su ukupni troškovi daleko manji, čak i kada se uzme u obzir početak upotrebe aditiva AdBlue. U mnogim evropskim zemljama, u zavisnosti od prihvatanja standarda, učestala je pojava da se zbog očuvanja prirodne sredine ljudi stimulišu na to da kupuju vozila koja su po Euro 4 i Euro 5 standardima čak i prije nego što ovi standardi postanu obavezni po zakonu.

Ove mjere podrazumevaju smanjenje drumarine za takva vozila, ukidanje zabrana za vožnju, ukidanje raznih poreza.

U nekim zemljama će kupovina vozila sa Euro 5 standardima biti obavezna nakon 2009. godine. Upravo zbog toga je Iveco omogućio kupovinu ovakvih vozila još od 2005. godine. Najlakši način za dostizanje standarda Euro 5 je kupovina vozila sa SCR-om, a istovremeno će se ostvariti znatna ušteda goriva. Na osnovu toga se može zaključiti da Iveco poštuje najstrože zahteve kada je u pitanju očuvanje prirodne sredine, a istovremeno ispunjava i tržišne potrebe i očekivanja.

Zahvaljujući neprestanom istraživanju i razvoju kompanija Iveco je u mogućnosti da neprestano iznalazi nova tehnološka rešenja. S godinama, ovo je postalo dio strategije ove kompanije i danas je to jedan od ključnih faktora sve boljeg kvaliteta i sve većeg rasta na svetskom tržištu.

TEHNOLOGIJA  
motor SCR podrazumjeva upotrebu optimizovanih motora, katalitičkog konvertora umjesto običnog prigušivača i specijalnu posudu u kojoj se nalazi aditiv (AdBlue) odakle se ubrizgava prema katalizatoru uz pomoć specijalnog elektronskog sistema za doziranje.


Iveco je donio stratešku odluku da smanji emitovanje oksida azota tako što će ih nakon njihovog stvaranja naknadno obrađivati uz pomoć katalitičnog konvertera.

To dovodi do poboljšanog sagorevanja u motoru, tako da istovremeno dolazi i do štednje goriva i do smanjenja emitovanja štetnih gasova. Ono što je još bitno napomenuti je to da uz SCR, za poštovanje novopostavljenih standarda za očuvanje okoline, nije potreban nijedan dodatni filter.

Dobro poznati kvaliteti motora na Tectoru-u korišćenjem SCR-a neće biti narušeni, a pouzdanost i potrošnja goriva će biti još bolji. Takođe nije potreban nikakav jači rashladni sistem, a izlazna snaga motora nimalo nije narušena.

U specijalno za to namjenjenoj posudi nalazi se redukujući agens AdBlue, koji predstavlja 32.5%-ni rastvor uree u vodi koji nije toksičan, bezbojan je, ne gori i zato ga je veoma lako skladištiti. Njegove fizičke i hemijske karakteristike definisane su prema standardima DIN 70070.

Princip SCR sistema sastoji se u tome što se AdBlue ubrizgava u veoma preciznim količinama u izduvnu cijev u smeru koji je suprotan od kataliziranja, pri čemu on reaguje amonijakom i njegovim oksidima, pretvarajući ih u azot i vodu.

AdBlue se uz pomoć jedne specijalne kontrolne jedinice ubrizgava u strogo kontrolisanim količinama i kolika će ta količina biti zavisiće od vozila, kao i od okolnih uslova. Ovaj sistem garantuje da će standardi biti zadovoljeni u bilo kojim vremenskim uslovima i da neće doći do poremećaja u radu vozila.

Potrošnja AdBlue aditiva otprilike iznosi oko 1 litar na 20 litara dizela

SCR tehnologija je dizajnirana tako da produžava vijek vozila i ne zahtjeva neko posebno održavanje.

  povratak na vrh
kabine  

Iveco je sve kabine na modelima Stralis Active Space, Active Time i Active Day dizajnirao tako što je sve vrijeme imao na umu potrebe vozača. Kako? Kombinujući praktično, sa komforom i ergonomijom tako da se zadovolji krajnji korisnik.

Prilikom dizjaniranja spoljnog izgleda kabine, svaki detalj je imao za cilj povećanje funkcionalnosti i aerodinamičnosti vozila. Aerodinamične kabine su nastale kao rezultat testova u vazdušnom tunelu, a sam dizajn je baziran na poslednjim dostignućima kada su u pitanju inovacije i kvalitet rada. Modeli sa stilom: centralna rešetka se nalazi tačno između farova, dok su logo natpisi Iveco i Stralis u skladu sa dinamičkim linijama.

Active Space  
active space 2 Stralis Active Space je perfektna kombinacija tehnologije i izvanrednog komfora sa najnovijim detaljima. Na prvom mjestu, udobnosti doprinosi vozačevo sjedište, dizajnirano tako da pruža maksimalnu udobnost za bilo koju vrstu rada. Pored toga, tu su pojasevi za vezivanje, kao i najnoviji upravljač kod koga je moguće mijenjati visinu i položaj, tako da sada svaki vozač može pronaći položaj koji je idealan za njega.
Elektronski podizači stakala i komande za podešavanje spoljnih retrovizora se nalaze na naslonima za ruke koji se nalaze na vratima i veoma ih je lako videti i rukovati njima – čak i noću! Ulaz u prostor za odmor je takođe sada olakšan, jer se ručica automatizovanog menjača
nalazi na desnoj višefunkcionalnoj ručici (ispod obruča upravljača), a novo vazdušno oslanjanje
smanjuje nagib čime se stvara potpuno novi nivo komfora. Stralis Active Space: gdje god se budete nalazili, biće vam udobno kao kod kuće.
Active Time  
ac time2 Komfor prednjeg dela Stralis Active Time-a je prosto zapanjujući. Sjedišta sa vazdušnim oslanjanjem se po želji mogu zagrijevati, a menjač i sve ostale komande se veoma lako dohvataju sa vozačevog ergonomskog sedišta. S obzirom da se sedišta i upravljač mogu podešavati, veoma je lako doći do položaja koji vam najviše odgovara.
Pored, navedenih, postoje i brojni drugi praktični i funkcionalni detalji kao što su držači za flaše na vratima i na prednjoj tabli, držači za mobilni telefon i zastori koji se nalaze u dijelu za spavanje.
Active Day  
ac day 2 Karakteristike Stralis Active Day-a zadovoljavaju najviše standarde komfora. Lijepo uređena unutrašnjost, lako dostupna dugmad i komande, kao i čitav niz instrumenata čiji je cilj da vozaču olakšaju i poboljšaju vožnju. Udobna sjedišta sa vazdušnim oslanjanjem i potpuno podesivi upravljač omogućavaju maksimalnu optimizaciju vozačeve pozicije. ICD (Iveco Colour Display, Iveco displej u boji), čije se komande nalaze na upravljaču, omogućava mnogo bolju kontrolu raznih parametara u toku vožnje: od prosečne brzine, preko potrošnje goriva, pa sve do parametara koji se odnose na održavanje vozila.
  povratak na vrh
MOTOR  
motor2 U svim Stralis modelima, šasijama i tegljačima, ugrađeni su motori iz serija Cursor 8, 10 ili 13. To je ono što garantuje pouzdan i ekonomičan rad.

Cursor 8 se nalazi u tri modela - 310, 330 i 360 HP – dok za druga dva motora postoje po dva modela, Cursor 10 - 420 i 450 HP – i Cursor 13 - 500 i 560 HP.

Tehnologija Cursor-a sastoji se od 6 cilindara poređanih redno, 4 ventila po cilindru, bregaste osovine, pumpe za ubrizgavanje sa pritiskom od 1.600 bara, Iveco turbo kočnice (motorne kočnice za dekompresiju), suspenzije kartera i turbo uređaja sa varijabilnom geometrijom.

Cursor: motori i komponente koji se baziraju na naprednoj tehnologiji sa maksimalnim rokom trajanja i najnižim troškovima održavanja.

POTROŠNJA GORIVA  

Jedna od glavnih karakteristika svih Stralis modela su niski operativni troškovi, a glavni razlog za to je mala potrošnja goriva.

Činjenica je da su svi testovi za potrošnju goriva pokazali da motori Cursor daju najbolje rezultate u svojoj kategoriji.

A šta je razlog? Elektronska kontrola motora i ventilatora, veliki grejač/interkuler kapacitet, ravna kriva obrtnog momenta i maksimalna vrednost obrtnog momenta pri maksimalnoj ekonomičnosti.

RADNE KARAKTERISTIKE
Za sve Cursor motore važe tri zajedničke karakteristike koje omogućavaju da ovi motori budu najbolji po pitanju ekonomičnosti:

 • maksimalni obrtni moment se dostiže pri niskim stepenima prenosa, što umnogome smanjuje zastoje kada je vozilo dosta natovareno – i smanjuje habanje glavne spojnice;
 • maksimalni obrtni moment za Cursor 8 kreće se u rasponu od 700-850 obrtaja u minutu; za Cursor 10, od 400–500 obrtaja u minutu; za Cursor 13, od 450–500 obrtaja u minutu – i svi omogućuju veoma fleksibilne stilove vožnje;
 • maksimalna snaga se dostiže pri srednjim stepenima prenosa. To dalje znači da nije neophodno uključivati najviše stepene prenosa za obavljanje nekog posla, čime se izbegava dodatna potrošnja goriva.
  povratak na vrh
POGONSKA GRUPA  
pogon Kod pogonske grupe Stralis u potpunosti su zastupljeni motori Cursor i menjači Euro Tronic II, čime su zagarantovani optimalni rad i mala potrošnja goriva.

MENJAČI
Kod Stralis-a postoje menjači sa 9 ili 16 brzina, ručnim prenosom i servo uređajem, a druga varijanta su automatizovani EuroTronic II menjači koji se mogu koristiti kao automatski ili poluautomatski.

Novina kod EuroTronic menjača je da je ručica za promenu stepena prenosa smeštena na desnoj višefunkcionalnoj ručici (ispod obruča upravljača). Promena je izvršena sa ciljem dobijanja većeg prostora u kabini, čime je povećan komfor za vozača.

Komanda za izbor načina vožnje (automatski ili poluautomatski) je smeštena na instrument tabli, odnosno komande za vožnju unazad i neutralnu poziciju.

Još jedna važna karakteristika je MANEVARSKI MOD. On se aktivira dugmetom na komandnoj tabli i omogućava automatizovanom menjaču da podesi spojnicu mnogo preciznije u nižim stepenima prenosa i hodu unazad, preko pedale gasa. To je vrsta tehnološke pomoći koja je potrebna za manevrisanje na naročito uskom prostoru.

EuroTronic II automatski menjač spada u standardnu opremu kod modela za specijalne namene i oni omogućavaju najekonomičniji rad kada se koriste kao potpuno automatski menjači.

EuroTronic II obezebeđuje bezbednost, opušta vozača i omogućava mu da se fokusira na različita upozorenja. Kada dođe do zastoja, elektronska kontrola glavne spojnice štiti komponenete i samim tim im produžava vek trajanja.

ZADNJE/PREDNJE OSOVINE
Modeli Stralis imaju zadnju osovinu sa jednostrukom redukcijom, osim kod određenih modela gde postoji zadnja osovina sa glavčinom. Veliki izbor modela zadnjih osovina obezbeđuje da se ova vozila mogu koristiti za najrazličitije namene.

  povratak na vrh
ŠASIJA / OSLANJANJE  

Kod svih Stralis šasija modela, šasije su konstruisane tako da omogućavaju jednostavno postavljanje nadogradnje.
Oslanjanje može biti mehaničko ili vazdušno što zavisi od modela vozila, kao i od njegove namjene. Na vozilima na kojima postoji vazdušno vješanje na zadnjoj osovini ili kompletno (prednje i zadnje vazdušno vješanje), postoje i ECAS sistemi, elektronski sistemi za kontrolisanje vazdušnog vješanja), koji elektronski kontrolišu podešenost i visinu šasija.

Vazdušno vješanje je veoma fleksibilno i ublažava sve vibracije koje nastaju na putevima. Pored toga, ono održava visinu vozila u odnosu na put konstantnom, bez obzira na težinu tereta u vozilu.

OSLANJANJE
Među modelima Stralis takođe postoje i modeli na kojima je zadnje vazdušno vješanje standardna oprema. Postoje četiri vazdušna jastuka koja ublažavaju sve udare i dodatno povećavaju udobnost.
Tegljač sa niskom šasijom je namjenjen za specijalne transporte i na njemu se nalaze sve vazdušne suspenzije, kao i niskoprofilne gume.

ŠASIJA
Postoje dvije vrste šasija u zavisnosti od namjene vozila. Za drumske uslove, Stralis ima šasiju debljine 6,7 mm i ona omogućava maksimalnu fleksibilnost. Za grube drumske radove, postoje šasije koje imaju zadnje osovine sa glavčinama i modeli Heavy Mission 6x4, šasija je debljine 7,7 mm i namjenjena radu u zahtjevnijim uslovima. Modeli 6x2 sa međuosovinskim rastojanjem od 5.700 mm imaju istu debljinu šasije. 

  povratak na vrh
KOČIONI SISTEM  

Potpuna bezbjednost i pouzdanost: dvije najvažnije stvari kada je u pitanju jedan kočni sistem. Kada je u pitanju aktivna bezbjednost, Stralis se pokazao veoma efikasnim po pitanju održanja na putu i po pitanju kočenja, a sve to zahvaljujući nizu elektronskih uređaja i drugih pomoćnih uređaja koji posebno dolaze do izražaja u vanrednim okolnostima.

Pored toga, sva Stralis vozila posjeduju i prednje i zadnje disk kočnice. Jedini izuzetak su vozila sa glavčinama i modeli 6x4, čija je osnovna namjena rad u vandrumskim uslovima.

IVECO TURBO KOČNICA
Dekompresiona motorna kočnica i turbo sa varijabilnom geometrijom su standardna oprema kada su u pitanju motori Cursor i oni takođe doprinose povećanju efikasnosti kočionog sistema. Iveco Turbo kočnica obezbjeđuje maksimalnu sigurnost na nizbrdicama i smanjuje potrebu za korišćenjem ručne kočnice, doprinosi očuvanju papučice i smanjuje trošenje kočnica.

EBS
Kočni sistem se sastoji od četiri disk kočnice i elektronske kontrolne jedinice – EBS-a (elektronski kočni sistem) – elektronske kontrolne jedinice koja podešava pritisak u cilindrima, usporivača na motoru, usporivača na mjenjaču, EBS kontrolne jedinice, ABS-a (sistem protiv blokiranja) i ASR-a (sistem protiv proklizavanja), i on u znatnoj mjeri utiče da kočenje bude bolje.

Prednosti EBS-a su:

 • maksimalna stabilnost vozila u toku kočenja;
 • kontrolisano, uravnoteženo trošenje kočnica;
 • niži troškovi održavanja;
 • maksimalna usaglašenost kočenja između vozila i prikolice;
 • samodijagnoza.

Na tegljačima 4x2 postoji ESP sistem (Electronic Stability Program, elektronski program za stabilnost) i njegova osnovna uloga je da obezbjedi stabilnost u svim uslovima vožnje. On stabilizuje kretanje vozila – do stepena koji je fizički dozvoljen – bez ikakve potrebe da vozač interveniše, čime je kontrola u nepredviđenim uslovima znatno povećana.

povratak na vrh
TRAKKER - HEAVY OFF ROAD
Ne želite da se zaglavite?

Onda izaberite TRAKKER, tehnološki najnaprednije vozilo na tržištu za segment vozila u građevinskoj operativi i u najtežim uslovima eksploatacije. Prethodni model EUROTRAKKER je potpuno redizajniran, ime je promenjeno u TRAKKER, opremljen je sa STRALIS ACTIVE TIME i ACTIVE DAY kabinama, a pokreće ga poznata familija IVECO CURSOR motora.
  povratak na vrh
GAMMA  

Uslovi rada u građevinskoj operativi su teški. Postoje mnogi ograničavajući faktori, kao što su ekstremni uslovi okoline, uslovi eksploatacije i režim rada. TRAKKER ih sve dobro podnosi i zadobija Vaše poverenje. TRAKKER spaja performanse i izdržljivost sa vrhunskom tehnologijom, koji zajedno daju pouzdanost karakterističnu za IVECO-va teška vozila.

TRAKKER je projektovan da garantuje najbolje rezultate sa mnogo različitih varijanti u građevinskom sektoru. On nudi visoko specijalizovana rešenja za svaki zadatak - od prevoza materijala u kamenolomu, preko transporta betona i čišćenja puteva od snega do prevoza tereta izuzetnih težina.

TRAKKER - IZBOR PROFESIONALACA
VERZIJE ZA SVE ZAHTEVE

Najširi mogući opseg varijanti pokriva sve moguće radne verzije zahvaljujući širokoj gami motora (od 310 KS do 560 KS) i konfiguraciji osovina (šasije: 4x2, 4x4, 6x4, 6x6, 8x4, 8x8 i tegljači: 4x2, 4x4, 6x4 i 6x6).

Modeli sa 3 i 4 osovine su dostupni u dvije game:

- "laka" gama: od 26 do 32 tone – idealna za korisnike koji vozila koriste na putevima;

- "teška" gama: od 33 do 40 tona – za teške uslove rada i vanputne uslove.

Takođe postoje i specijalne verzije 6x4 i 8x4 za beton-miksere.

povratak na vrh
KABINA
Vozač TRAKKER-a ima osećaj da je za komandama STRALISA, zato što je TRAKKER takođe opremljen kabinama ACTIVE TIME (AT) i ACTIVE DAY (AD). To znači da su stil i komfor kombinovani sa specifičnim zahtevima za vozila za teške uslove rada.

Kratka kabina AD je projektovana za dnevno-dnevno djelovanje, dok je AT kabina sa normalnim i

cabin
visokim krovom, pogodna za varijante koje zahtjevaju da vozač spava preko noći na terenu. AT kabina je opremljena po izboru sa jednim ili dva kreveta.

Kompaktna kabina, široka 2,28 m daje TRAKKER-u brojne prednosti na terenu. Pojednostavljuje upravljanje na uskim prostorima i smanjuje rizik da uglovi kabine udare u prepreke. Ulazak i izlazak iz kabine je bezbjedan zahvaljujući neklizajućim stepenicama.

TRAKKER-ovi čelični branici su izrađeni od tri dela, tako da su smanjeni troškovi zamjene u slučaju oštećenja. Projektovani su da prate harmonične obline prednjeg dela kabine. Halogena glavna svetla su usječena u branik zbog zaštite i prekrivena su pomičnom zaštitnom mrežom.

KOMFORNA KABINA
Sa ACTIVE TIME i ACTIVE DAY kabinama TRAKKER nudi novi koncept komfora i uživanja u vožnji u kombinaciji sa tehnološkim inovacijama i ergonomičnim rešenjima. Da bi se ostvario vrhunski komfor, TRAKKER ima čvrsto ali komforno vješanje kabine, koje je projektovano da apsorbuje oscilacije na neravnim terenima.

Vozač može da podesi svoju poziciju po želji: pneumatsko sjedište i servo volan podesiv po visini i nagibu omogućavaju vozaču da dobije idealnu poziciju za vožnju. Preglednost je odlična, tako da se i najkomplikovaniji manevri izvode potpuno bezbjedno.

Brojni praktični detalji kao što su držač za flašu, pregrada sa zaključavanjem, tabla za pisanje koja se postavlja na upravljač, olakšavaju život na putu. Zvučna izolacija zahvaljujući novim materijalima omogućava minimalno umaranje vozača čak i posle višečasovne vožnje.

Kako je TRAKKER projektovan da radi na neravnim terenima i prljavim putevima, povećanje stabilnosti i smanjivanje buke motora redukuju naprezanje vozača, tako da je povećan kvalitet vožnje - što znači povećanu bezbjednost.

Ako putovanje traje nekoliko dana, vozač može imati najveći nivo komfora koje pruža pneumatsko vješanje kabine tegljača Stralis AT.

  povratak na vrh
IVECO JE SPREMAN ZA EURO 4 / EURO 5

Iveco se odlučio za SCR tehnologiju (Selective Catalytic Reduction, selektivna katalitična redukcija), što ova vozila dovodi u red vozila koja zadovoljavaju standarde Euro 4 i Euro 5 kada je u pitanju ispuštanje izduvnih gasova. Novi evropski zakoni određuju granice do kojih je moguće ispuštanje oksida azota i nekih drugih gasova i upravo je to bio razlog što je Iveco uveo aditiv AdBlue koji hemijski reaguje sa izduvnim gasovima i omogućava da oni budu manje štetni za okolinu.
Ovakvo tehničko riješenje omogućava kompaniji Iveco i njenim korisnicima da dostignu dva osnovna cilja:

 • da čuvaju okolinu
 • i da povećaju produktivnost.

vozila srednjaPRODUKTIVNOST
SCR predstavlja najbolje rešenje kada su u pitanju osetljivi zahtjevi vezani za očuvanje okoline, a da pritom ne dođe do narušavanja produktivnosti koju poseduje Eurocargo, s obzirom da su niski operativni i troškovi održavanja osnovni faktori za očuvanje konkurentnosti ovih modela.

Prema tome, izbor nekog od Iveco-vih vozila sa SCR-om donijeće korist i na duže i na kraće staze. Svakodnevnim poboljšanjima Iveco motori svakog dana troše sve manje goriva. Pored toga, bitno je napomenuti da ta umanjena potrošnja ne utiče na to da im je potrebno frekventnije servisiranje, niti dolazi do ugrožavanja pouzdanosti ovih motora.

Kao rezultat svega, dolazi do toga da su ukupni troškovi daleko manji, čak i kada se uzme u obzir početak upotrebe aditiva AdBlue. U mnogim evropskim zemljama, u zavisnosti od prihvatanja standarda, učestala je pojava da se zbog očuvanja prirodne sredine ljudi stimulišu na to da kupuju vozila koja su po Euro 4 i Euro 5 standardima čak i pre nego što ovi standardi postanu obavezni po zakonu.

Ove mjere podrazumijevaju smanjenje drumarine za takva vozila, ukidanje zabrana za vožnju, ukidanje raznih poreza.

U nekim zemljama će kupovina vozila sa Euro 5 standardima biti obavezna nakon 2009. godine. Upravo zbog toga je Iveco omogućio kupovinu ovakvih vozila još od 2005. godine. Najlakši način za dostizanje standarda Euro 5 je kupovina vozila sa SCR-om, a istovremeno će se ostvariti znatna ušteda goriva. Na osnovu toga se može zaključiti da Iveco poštuje najstrože zahtjeve kada je u pitanju očuvanje prirodne sredine, a istovremeno ispunjava i tržišne potrebe i očekivanja.

Zahvaljujući neprestanom istraživanju i razvoju kompanija Iveco je u mogućnosti da neprestano iznalazi nova tehnološka riješenja. S godinama, ovo je postalo dio strategije ove kompanije i danas je to jedan od ključnih faktora sve boljeg kvaliteta i sve većeg rasta na svetskom tržištu.

TEHNOLOGIJA
SCR podrazumeva upotrebu optimizovanih motora, katalitičkog konvertora umjesto običnog prigušivača i specijalnu posudu u kojoj se nalazi aditiv (AdBlue) odakle se ubrizgava prema katalizatoru uz pomoć specijalnog elektronskog sistema za doziranje.


Iveco je donio stratešku odluku da smanji emitovanje oksida azota tako što će ih nakon njihovog stvaranja naknadno obrađivati uz pomoć katalitičnog konvertera.

To dovodi do poboljšanog sagorevanja u motoru, tako da istovremeno dolazi i do štednje goriva i do smanjenja emitovanja štetnih gasova. Ono što je još bitno napomenuti je to da uz SCR, za poštovanje novopostavljenih standarda za očuvanje okoline, nije potreban nijedan dodatni filter.

Dobro poznati kvaliteti motora na Tectoru-u korišćenjem SCR-a neće biti narušeni, a pouzdanost i potrošnja goriva će biti još bolji. Takođe nije potreban nikakav jači rashladni sistem, a izlazna snaga motora nimalo nije narušena.

U specijalno za to namenjenoj posudi nalazi se redukujući agens AdBlue, koji predstavlja 32.5%-ni rastvor uree u vodi koji nije toksičan, bezbojan je, ne gori i zato ga je veoma lako skladištiti. Njegove fizičke i hemijske karakteristike definisane su prema standardima DIN 70070.

Princip SCR sistema sastoji se u tome što se AdBlue ubrizgava u veoma preciznim količinama u izduvnu cijev u smjeru koji je suprotan od kataliziranja, pri čemu on reaguje amonijakom i njegovim oksidima, pretvarajući ih u azot i vodu.

AdBlue se uz pomoć jedne specijalne kontrolne jedinice ubrizgava u strogo kontrolisanim količinama i kolika će ta količina biti zavisiće od vozila, kao i od okolnih uslova. Ovaj sistem garantuje da će standardi biti zadovoljeni u bilo kojim vremenskim uslovima i da neće doći do poremećaja u radu vozila.

Potrošnja AdBlue aditiva otprilike iznosi oko 1 litar na 20 litara dizela

SCR tehnologija je dizajnirana tako da produžava vijek vozila i ne zahtjeva neko posebno održavanje.

  povratak na vrh
MOTORI  
motor3 Dva šestocilindrična motora iz CURSOR familije nude šest izlaznih snaga:
CURSOR 8: 310, 330 i 360 KS
CURSOR 13: 410, 450, 500 i 560 KS.

CURSOR 8 (7,8 litara) je projektovan za upotrebu na putevima i na vozilima manje nosivosti. Zahvaljujući upotrebi varijabilne geometrije turbopunjača, izuzev motora od 310 KS koji koristi konvencionalan turbopunjač sa sistemom ispusnog ventila "WASTE GATE" za regulaciju pritiska, sve verzije daju neuobičajeno visok obrtni moment pri malom broju obrtaja motora.

CURSOR 13 (12,9 litara) koristi istu tehnologiju, izuzev motora od 410 KS koji koristi konvencionalan turbopunjač sa sistemom ispusnog ventila "WASTE GATE" za regulaciju pritiska. Ogromne rezerve obrtnog momenta dostupne i pri niskom broju obrtaja motora, garantuju vrhunske performanse, kako na putevima, tako i u vanputnim uslovima.

IZVANREDNE PERFORMANSE
Korišćenje CURSOR motora ima presudan uticaj na performanse i produktivnost vozila. Oba motora, CURSOR 8 i CURSOR 13, imaju karakteristiku da imaju visok obrtni moment na niskom broju obrtaja motora i u širokom opsegu. To pojednostavljuje pokretanje na usponu i garantuje pravilno doziranje izlazne snage, odlična vozna svojstva i nisku potrošnju goriva.

Još jedna dobra strana je motorna kočnica kao standard.

POUZDANOST CURSOR MOTORA
CURSOR motori su srce IVECO-vih teških kamiona mnogo godina unazad. Oni su prešli milione kilometara po putevima širom sveta. Svaki detalj je projektovan da garantuje maksimalnu pouzdanost: od elektromagnetnog ventilatora do kontrolnih jedinica motora i vozila ugrađenih u EASY MUX SISTEM.
EASY MUX SISTEM sistem upravlja svim kontrolnim jedinicama na vozilu, što značajno smanjuje broj električnih kablova, a time se povećava pouzdanost. Takođe je omogućeno neprekidno praćenje performansi vozila, kako bi se sprovela brza i tačna dijagnoza da bi se izbjeglo nepravilno korišćenje vozila.

Zahvaljujući EASY MUX SISTEM-u sve informacije o stanju vozila su lako dostupne.

  povratak na vrh
POGONSKE LINIJE  
Obrtni moment i snaga se prenose na tlo preko vrlo efikasne pogonske linije. Automatizovan mjenjač je upravljan preko sistema koji garantuje brzu promjenu brzina za maksimalne performanse. Širok opseg prenosnih odnosa pogonske osovine daje mogućnost izbora najbolje verzije vozila u skladu sa namjenom, tako optimizirajući potrošnju goriva.

MENJAČI
Gama mehaničkih mjenjača je za CURSOR 8 od 9 brzina, a za CURSOR 13 od 16 brzina sa "servo-shift"-om.

Gama automatizovanih EUROTRONIC 2 mjenjača je sa 12 brzina "DIRECT DRIVE" za CURSOR 8, a za CURSOR 13 je sa 12 brzina "OVER DRIVE".

Brza promena brzina i sistem koji omogućava vozaču da lako izabere između automatske i poluautomatske promjene brzina, znači da vozač uvek koristi pravi prenosni odnos u svim okolnostima, u skladu sa voznim mogućnostima, potrošnjom goriva i habanjem lamele.

Novina kod EuroTronic mjenjača je da je ručica za promenu stepena prenosa smještena na desnoj višefunkcionalnoj ručici (ispod obruča upravljača). Promena je izvršena sa ciljem dobijanja većeg prostora u kabini, čime je povećan komfor za vozača.

Komanda za izbor načina vožnje (automatski ili poluautomatski) je smještena na instrument tabli, odnosno komande za vožnju unazad i neutralnu poziciju.

Još jedna važna karakteristika je MANEVARSKI MOD. On se aktivira dugmetom na komandnoj tabli i omogućava automatizovanom mjenjaču da podesi spojnicu mnogo preciznije u nižim stepenima prenosa i hodu unazad, preko pedale gasa. To je vrsta tehnološke pomoći koja je potrebna za manevrisanje na naročito uskom prostoru.

PREDNJA I ZADNJA OSOVINA
Zadnja osovina kod TRAKKER-a može biti sa jednostrukom ili dvostrukom redukcijom sa epicikličnim zupčanicima unutar glavčina točkova. To je riješenje koje ograničava veličinu kućišta diferencijala i povećava klirens. Sve zadnje osovine su opremljene blokadom diferencijala.

Širok oseg prenosnih odnosa zadnje osovine garantuje da vozač može odabrati najbolju konfiguraciju za svoje vozilo, vodeći pri tom računa o potrošnji goriva.

Prednje osovine su opremljene ventilirajućim disk kočnicama, dok pogonske i zadnje osovine imaju
DUO-DUPLEX doboš kočnice.

  povratak na vrh
ŠASIJA / VJEŠANJE  
NIŠTA NE ZAUSTAVLJA TRAKKER-a
Pažljivo odabran raspored komponenti na šasiji i korišćenje redukcije u glavčini na zadnjim osovinama obezbjeđuje dobar odlazni ugao i klirens. To obezbjeduje da TRAKKER može savladati sve prepreke i garantuje lako manevrisanje čak i na najmanjem prostoru.
VJEŠANJE  
hang

TRAKKER nudi širok izbor vješanja. Na primer, standardna konfiguracija na "teškim" verzijama je parabolično vješanje na prednjoj osovini, nosivosti od 8 t. Parabolično ili semieliptično vješanje nosivosti 9 t je dostupno na zahtev (2x8 t ili 2x9 t parabolično vješanje na 8x4 verzijama). Tandem vješanje semieliptično (opcional) ili parabolično, sa nosivočću 32 t.

Pneumatsko vješanje na 6x4 i 8x4 modelima ima 4 vazdušna jastuka na svakoj pogonskoj osovini. Na ON/OFF ROAD vozilima 4 vazdušna jastuka na svakoj pogonskoj osovini omogućava veću torziju između zadnjih osovina od gibnjeva, što znači bolji utovarni i vozni raspored na neravnim površinama. Još jedna prednost je veći komfor na putu, naročito kada je vozilo prazno. Pneumatsko vješanje je takođe dostupno na zadnjoj osovini na 4x4 verzijama i na 6x4 tegljačima.

ŠASIJA  
Šasija na svim 4x2, 6x4 i 8x4 modelima je punog poprečnog preseka, od čelika visoke granice razvlačenja, 7,7 mm debljine za "laka" i 10 mm za "teška" vozila. Tačke vezivanja vješanja su ojačane. Šasija je široka napred 1,03 m da primi hladnjak velikih dimenzija, a 0,77 m nazad da pojednostavi sklapanje svih vrsta nadogradnji i opreme. Profili šasije imaju nosače na koje se pomoćna šasija pričvršćuje. Zadnji prepust je duži na mikserima za beton.
povratak na vrh
.........................................................................................................................................