eurocargo
 
tshee
galll
 
< NOVI EUROCARGO

Medium range
...................................................................................................................................
EUROCARGO  
EUROCARGO
Modeli
Kabine
Motor
Iveco je spreman za euro4/5
Pogonska grupa
Šasija /oslanjanje
Kočioni sistem

Od samog njegovog lansiranja, Eurocargo je dizajniran da bude lider - i od tada pa sve do danas, on je svakim svojim poboljšanjem diktirao nove zahtjeve tržišta.

PRODUKTIVNOST ZA SVE NAMJENE
Eurocargo je projektovan da obezbjedi kompletno zadovoljstvo vozača, naročito u pogledu produktivnosti i pouzdanosti.
  povratak na vrh
MODELI  
eurok2 EUROCARGO gama je koncipirana da izađe u susret najširoj mogućoj vrsti operacija i primjena.

4x2 EL modeli sa niskim šasijama su idealni za gradsku isporuku, varijante 4x4 su dobre za zahtevne terene, dok K modeli posjeduju blokadu diferencijala, zaštitnu rešetku na grejaču, metalne odbojnike i unutrašnjost koja se lako čisti, što sve zajedno predstavlja prednost kada su u pitanju poslovi vezani za održavanje ili putnu gradjevinsku infrastrukturu.

IZBOR
Prilikom izbora za najbolji Eurocargo na raspolaganju stoji izuzetna ponuda modela čija se bruto masa kreće između 6 i 18 tona.

Kada su u pitanju drumski uslovi, izbor se svodi na sledeće modele:
  • modeli od 6-10 tona – kamioni čija se bruto masa kreće između 6 i 10 tona i čiji se motori kreću u rasponu od 140 do 220 KS.
  • modeli od 11-18 tona – kamioni čija se bruto masa kreće između 11 i 18 tona i čiji se motori kreću u rasponu od 182 do 299 KS.
Za vandrumske uslove, možete izabrati sledeće 4x4 modele:
  • 10 tona – kamion sa bruto nosivošću 10 tona i motorima snage 183 ili 217 KS.
  • 14 tona - kamion sa bruto nosivošću 14 tona i motorima snage 183 i 251 KS
  povratak na vrh
KABINE  

Eurocargo je dizajniran tako da maksimalno zadovoljava vozačeve potrebe. Kao rezultat toga došlo je do kreiranja sledećih varijanti:

  • kratka kabina, za svakodnevnu upotrebu i bez potrebe da se prenoći u vozilu
  • duga kabina, sa dijelom za spavanje u kojem se nalaze jedan ili dva kreveta.
  • kabina 6+1, namjenjena za specijalne namjene kao što su popravke puteva i građevinarstvo.
Eurocargo 4x4 je poseban slučaj. I po dizajnu i po komforu on liči na modele 4x2 - međutim, pored toga, to je visoko vozilo sa pogonom na sva četiri točka, što ga čini savršenim “of road” vozilom za srednje teške vandrumske poslove.

Svim kabinama zajedničko je to što se u njih lako ulazi uz pomoć dva stepenika koji su dizajnirani u skladu sa nosivošću vozila. Prilikom otvaranja vozila automatski se pale svijetla koja osvetljavaju stepenike i oblast oko njih.

STIL
Ekskluzivna kabina Eurocargo-a je moderna i stilizovana, a dizajnirana je od strane Bertone-a i u poslednjem je dizajnerskom trendu. Čvrsta čelična konstrukcija obložena je spoljnim pločama koje su oblikovane tako da ne budu agresivne i savršeno su aerodinamične. Na bočnim stranama kabine se nalaze vazdušni deflektori kako bi se eliminisale turbulencije, a vrata i rukodržači održali čisti.
  povratak na vrh
KOMFOR
 
Komfor je praktično jedna od osnovnih karateristika Eurocargo-a. Tome uveliko doprinosi i unutrašnjost kabine kod koje su korišćeni samo najkvalitetniji materijali. Kod Eurocargo-a postoji puno prostora koji služi za odlaganje stvari, a koji je raspoređen iznad vjetrobranskog stakla i u dijelu koji se nalazi naspram suvozača.

Prekidači i tasteri su dizajnirani tako da se njima veoma lako rukuje u bilo kojim uslovima vožnje: indikatori, sirena, svetla, brisači i opcionalni tempomat, sve su to dijelovi koji su lako dostupni i kojima se lako rukuje. Uz
pomoć LCD monitora i elektronike na instrument tabli, veoma lako se uočavaju različita upozorenja i informacije koje se odnose na stanje vozila i koje utiču na to da vožnja bude udobna, bezbjedna i da se se vozilom upravlja na najbolji mogući način. Na najnovijem modelu upravljača moguće je mijenjati njegov položaj i visinu tako da sada vozač može zauzimati položaje koji mu najviše odgovaraju.
kokpit
  povratak na vrh
MOTOR  
motor7 Eurocargo je rezultat tehničkog koncepta koji se bazirao na tome da usavrši svaki detalj na svakom od delova koji se nalaze na vozilu. Vozilo koje pruža više snage i veći obrtni moment omogućava lakšu vožnju i smanjuje troškove eksploatacije. Sve to je omogućeno zahvaljujući motoru Tector – istinskom srcu Eurocargo-a.

Svi Tector motori posjeduju sistem ubrizgavanja pod visokim pritiskom, koji je dizajnirao centar za istraživanje i razvoj kompanije Fiat, a kasnije razvio i usavršio Bosch. Razvoj ovog motora doveo je do poboljšanja rada, uštede goriva i smanjenja količine izduvnih gasova.
  povratak na vrh
IVECO JE SPREMAN ZA EURO 4/EURO 5
Iveco se odlučio za SCR tehnologiju (Selective Catalytic Reduction, selektivna katalitična redukcija), što ova vozila dovodi u red vozila koja zadovoljavaju standarde Euro 4 i Euro 5 kada je u pitanju ispuštanje izduvnih gasova. Novi evropski zakoni određuju granice do kojih je moguće ispuštanje oksida azota i nekih drugih gasova i upravo je to bio razlog što je Iveco uveo aditiv AdBlue koji hemijski reaguje sa izduvnim gasovima i omogućava da oni budu manje štetni za okolinu.
Ovakvo tehničko riješenje omogućava kompaniji Iveco i njenim korisnicima da dostignu dva osnovna cilja:
  • da čuvaju okolinu
  • i da povećaju produktivnost.
PRODUKTIVNOST
SCR predstavlja najbolje rešenje kada su u pitanju osetljivi zahtjevi vezani za očuvanje okoline, a da pritom ne dođe do narušavanja produktivnosti koju poseduje Eurocargo, s obzirom da su niski operativni i troškovi održavanja osnovni faktori za očuvanje konkurentnosti ovih modela.

Prema tome, izbor nekog od Iveco-vih vozila sa SCR-om donijeće korist i na duže i na kraće staze. Svakodnevnim poboljšanjima Iveco motori svakog dana troše sve manje goriva. Pored toga, bitno je napomenuti da ta umanjena potrošnja ne utiče na to da im je potrebno frekventnije servisiranje, niti dolazi do ugrožavanja pouzdanosti ovih motora.

Kao rezultat svega, dolazi do toga da su ukupni troškovi daleko manji, čak i kada se uzme u obzir početak upotrebe aditiva AdBlue. U mnogim evropskim zemljama, u zavisnosti od prihvatanja standarda, učestala je pojava da se zbog očuvanja prirodne sredine ljudi stimulišu na to da kupuju vozila koja su po Euro 4 i Euro 5 standardima čak i pre nego što ovi standardi postanu obavezni po zakonu.

Ove mjere podrazumijevaju smanjenje drumarine za takva vozila, ukidanje zabrana za vožnju, ukidanje raznih poreza.

U nekim zemljama će kupovina vozila sa Euro 5 standardima biti obavezna nakon 2009. godine. Upravo zbog toga je Iveco omogućio kupovinu ovakvih vozila još od 2005. godine. Najlakši način za dostizanje standarda Euro 5 je kupovina vozila sa SCR-om, a istovremeno će se ostvariti znatna ušteda goriva. Na osnovu toga se može zaključiti da Iveco poštuje najstrože zahtjeve kada je u pitanju očuvanje prirodne sredine, a istovremeno ispunjava i tržišne potrebe i očekivanja.

Zahvaljujući neprestanom istraživanju i razvoju kompanija Iveco je u mogućnosti da neprestano iznalazi nova tehnološka riješenja. S godinama, ovo je postalo dio strategije ove kompanije i danas je to jedan od ključnih faktora sve boljeg kvaliteta i sve većeg rasta na svetskom tržištu.

TEHNOLOGIJA  
adb SCR podrazumeva upotrebu optimizovanih motora, katalitičkog konvertora umesto običnog prigušivača i specijalnu posudu u kojoj se nalazi aditiv (AdBlue) odakle se ubrizgava prema katalizatoru uz pomoć specijalnog elektronskog sistema za doziranje.


Iveco je donio stratešku odluku da smanji emitovanje oksida azota tako što će ih nakon njihovog stvaranja naknadno obrađivati uz pomoć katalitičnog konvertera.

To dovodi do poboljšanog sagorevanja u motoru, tako da istovremeno dolazi i do štednje goriva i do smanjenja emitovanja štetnih gasova. Ono što je još bitno napomenuti je to da uz SCR, za poštovanje novopostavljenih standarda za očuvanje okoline, nije potreban nijedan dodatni filter.

Dobro poznati kvaliteti motora na Tectoru-u korišćenjem SCR-a neće biti narušeni, a pouzdanost i potrošnja goriva će biti još bolji. Takođe nije potreban nikakav jači rashladni sistem, a izlazna snaga motora nimalo nije narušena.

U specijalno za to namjenjenoj posudi nalazi se redukujući agens AdBlue, koji predstavlja 32.5%-ni rastvor uree u vodi koji nije toksičan, bezbojan je, ne gori i zato ga je veoma lako skladištiti. Njegove fizičke i hemijske karakteristike definisane su prema standardima DIN 70070.

Princip SCR sistema sastoji se u tome što se AdBlue ubrizgava u veoma preciznim količinama u izduvnu cijev u smjeru koji je suprotan od kataliziranja, pri čemu on reaguje amonijakom i njegovim oksidima, pretvarajući ih u azot i vodu.

AdBlue se uz pomoć jedne specijalne kontrolne jedinice ubrizgava u strogo kontrolisanim količinama i kolika će ta količina biti zavisiće od vozila, kao i od okolnih uslova. Ovaj sistem garantuje da će standardi biti zadovoljeni u bilo kojim vremenskim uslovima i da neće doći do poremećaja u radu vozila.

Potrošnja AdBlue aditiva otprilike iznosi oko 1 litar na 20 litara dizela

SCR tehnologija je dizajnirana tako da produžava vijek vozila i ne zahtjeva neko posebno održavanje.

povratak na vrh
POGONSKA GRUPA

Eurocargo je mnogo više od moderne udobne kabine sa snažnim motorom. Ono što pored navedenih karateristika dolazi do izražaja u toku vožnje su još i mijenjač kojim se veoma lako rukuje, kao i mogućnost biranja neke od mnogobrojnih konfiguracija koje za ovaj model vozila postoje .

MIJENJAČ
Novi mijenjači sa 5,6 ili 9 brzina su prilagođeni izlaznim snagama motora.

Glavna novina je položaj ručice mijenjača na instrument tabli. Za promenu stepena prenosa se koriste kablovi umesto konvencionalnih veza. Ovaj sistem nudi poboljšanja u brzini i lakoći promjene prenosa.

Na nekim modelima postoji automatski mijenjač Allison koji olakšava i omogućava precizniju vožnju unazad i parkiranje. S obzirom na brzinu kojom se uz pomoć ovog mijenjača obavlja ovo manevrisanje, dolazi do velike uštede u vremenu, a samim tim se smanjuju i troškovi. Na modelima 4x4 može biti ugrađen menjač sa 6 brzina, kao i izvod snage.

ZADNJE / PREDNJE OSOVINE
Postoji niz kombinacija osovina i sve su dizajnirane tako da omoguće uštedu goriva čak i kada se radi o nekim posebnim namijenama ili posebnim uslovima vožnje.

povratak na vrh
ŠASIJA/OSLANJANJE
eurok3 od Eurocargo-a postoji veliki opseg međuosovinskih razmaka, koji omogućavaju da se dužina karoserije kreće od 3.845 do 10.070 mm. Pored toga, postoji i veliki izbor sistema za oslanjanje (vešanje): sa paraboličnim ili polueliptičnim oprugama, odnosno sa sistemom vazdušnog vješanja samo na zadnjem dijelu ili sa cijelokupnim vazdušnim vješanjem, a koje kontroliše ECAS (sistem elektronske kontrole vazdušnog vješanja).
OSLANJANJE
U slučajevima kada se vozilo najčešće koristi za isporuku, najčešće su operacije utovara i istovara – upravo tada sistemi vazdušnog oslanjanja, naročito kompletni, umnogome olakšavaju baratanje vozilom.

Kod Eurocargo-a postoje ECAS vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini ili kompletno vazdušno oslanjanje, koje omogućavaju elektronsku kontrolu preraspodijele tereta, kao i visinu šasije. Ovi sistemi umnogome olakšavaju rad vozača, jer ECAS sistemi omogućavaju da se utovar i istovar obave lakše, brže i bezbednije.

ŠASIJA
Eurocargo je dizajniran tako da bude idealan za sve vidove transporta. Na ovim vozilima postoje električni i elektronski sistemi koji omogućavaju povezivanje servo kontrola sa osnovnim sistemom i time se olakšava rad onih koji vrše nadogradnju. Takođe je bitno još jednom napomenuti da postoje različiti međuosovinski razmaci koji se kreću između 2.700 i 6.570 mm.

povratak na vrh
KOČIONI SISTEM

Mnogo je uloženo u bezbjednost Eurocargo-a. Neke od karakteristika su: ABS je standard za sve modele; kontrolna jedinica takođe kontroliše elektronsko kočenje

Motorno kočenje sa trostrukim aktiviranjem (uglavnom je standardna oprema i kao opcional ide samo kod modela 140 i 160 KS); u zavisnosti od namjene vozila, motorna kočnica se aktivira puštanjem papučice gasa ili pritiskanjem odgovarajućeg dugmeta na instrumet tabli.

Disk kočnice su standardne za sve modele 4x2, uključujući i verzije od 12 i 18 tona. Zadnji točkovi na kojima su ove kočnice montirane se lako popravljaju, čime se vrši ušteda vremena i novca.

IMOBILAJZER
Opcionalni imobilajzer je smješten u ključ za pokretanje i komunicira sa elektronskom jedinicom motora. Motor se ne može pokrenuti bez odgovarajućeg ključa.

UREĐAJ ZA OGRANIČAVANJE BRZINE
Programirani uređaj za ograničavanje brzine se može podešavati uz pomoć elektronske kontrolne jedinice. Prilikom vožnje u gradskim uslovima, vozač može na ovom uređaju podesiti da brzina bude niža od one koja je već isprogramirana kako bi bio siguran da će vožnja sve vrijeme biti bezbjedna i u zakonskim okvirima.

povratak na vrh
.........................................................................................................................................